Skolfartyget ms Michael Sars ska förmodligen säljas och det drabbar sjöfartsprogrammen vid Ålands yrkesgymnasium.
- Jag trodde först att det var ett skämt. Vi fick beskedet precis när vi kom hem från en vecka ombord på Sars, säger Zev Englund, studerande årskurs 1.
Landskapsregeringen (LR) har beslutat att sälja skolfartyget ms Michael Sars. Ett beslut som förvånar många anställda och studerande vid sjöfartsprogrammen.
- Jag satt i bilen i fredags när jag fick höra om det. Först tänkte jag att det var ett skämt och när jag insåg att det är på riktigt så känns det onödigt, säger Zev Englund.
Han har planer på att jobba som vaktmaskinmästare i framtiden. Klasskompisen Artur Lindholm har planer på att bli vaktstyrman i framtiden.
- Det här förändrar ganska mycket för utbildningen. Vi får mycket erfarenhet när vi är ombord på Sars, säger han.
- Många söker till vår skola för att de vet att det finns ett skolfartyg. I fall man inte får praktik ombord på ett annat fartyg eller att det saknas praktikdagar så kan man vara ombord på Michael Sars för att få det fixat, säger Zev Englund.
Planera om flera månaders undervisning
Sten Törnblom jobbar som lektor i nautiska ämnen och undervisar till stor del blivande vaktstyrmän. Undervisningen sker även ombord på Michael Sars.
- Jag blev både förvånad och ledsen när beskedet kom. Det tar bort förutsättningar för våra sjöfartsutbildningar. Jag tänker främst på de studerande. Man plockar bort en av våra konkurrensfaktorer som är ms Michael Sars.
Han nämner att det blir svårt att öva på moment som att förtöja och ankra. Sedan påpekar han även det sociala, att leva och jobba ombord.
- Det är den sociala delen också – hur man beter sig mot kollegor ombord och hur man lever ombord på ett fartyg. Det kan man inte öva i en simulator. Det kan bli svårt att få ut studerande på praktik om de aldrig varit ombord på ett fartyg innan, säger han.
Bertel Henriksson, biträdande rektor vid sjöfartsprogrammen. Vad innebär det här beslutet?
- Vi behöver planera om flera månaders undervisning. Undervisning som nu görs ombord på Michael Sars måste vi hitta andra metoder och lösningar för. Praktikdagar måste lösas på annat sätt och Praktikkvarnen, som vi samarbetar med, är belastad.
Vad händer nu? Hur jobbas det vidare?
- Vi väntar på det slutgiltiga beslutet. Sedan väntar stora omställningar. Men vi har en bra och motiverad personal. Men som jag sade, det kräver stora satsningar hur vi fyller ut Michael Sars med annat. Det kan kosta både tid och pengar.
Användes omkring 65 dagar per läsår
Om man ser till användandet av skolfartyget för Ålands yrkesgymnasium så är det 69 dagar ombord detta läsår. Förra läsåret var det 62 dagar ombord och läsåret 2022-2023 70 dagar ombord.
- Jag förstår att fartyget är dyrt i drift. Inte blir det här en dålig utbildning utan Sars. Vi reder nog upp det, säger Bertel Henriksson.
- Inte dålig, men mindre bra, menar Sten Törnblom.
Blivande kockar med inriktning fartygsekonomi är också med ombord. Göta Alm-Ellingsworth är programledare för kockarna:
- Vi har fartygskocks studerande ombord under cirka tio veckor under läsåret. Vi har som mest tre kockstuderande ombord vid varje körning. Årskurs 3 utför även yrkesprov ombord på skolfartyget.
Hur ser du på framtiden?
- Det innebär utmaningar att hitta LIA-platser och att få det schematekniska att lösa sig, då de studerande behöver längre tider ombord, sammanhållen tid, på fartyg för sin LIA. Jag hoppas att fartygsbranschen förstår att deras ansvar för inlärning kommer att bli större och att ta ansvaret för att ta emot studerande ombord på LIA.
Text: Marika Kvarnström