Utbildningen förbereder dig för en karriär som befäl ombord i maskinrummet. Med din vaktmaskinmästarexamen och godkänd praktik är du berättigad att ansöka om behörighetsbrev som maskinbefäl, det vill säga vaktmaskinmästare. Du kan då jobba som maskinbefäl ombord på fartyg. 

Du behöver ett sjömansläkarintyg

Att arbeta ombord på fartyg ställer särskilda krav på din hälsa. Därför genomgår sjömän och blivande sjömän regelbundet kontroller med start innan din första anställning till sjöss. Observera att du behöver skaffa dig ett sjömansläkarintyg i god tid innan du påbörjar dina studier vid sjöfartsprogrammet. Kontrollerna sker med stöd av en förordning om läkarundersökning av sjömän (FFS 1171/2010). 

Det första sjöläkarintyget för sjömän utfärdas vid en sjöfarares hälsovårdscentral (offentlig sjukvård), varifrån läkarintyget är giltigt i ett år om du är under 18 år och två år om du är över 18 år.

Utan giltigt sjöläkarintyg är det inte möjligt att studera vid sjöfart. 

Kravet för sjötjänst är felfritt färgseende och en synskärpa på nära håll om 0,1 på vardera ögat utan glasögon (FFS 224/2013).

Arbetsmöjligheter

Som vaktmaskinmästare kommer du att jobba som maskinbefäl ombord på fartyg. Dina arbetsuppgifter är att vara arbetsledare för manskap, samt sköta drift och underhåll av maskiner och anläggningar ombord.

Vidareutbildning

Vill du studera vidare i högskola, varför inte studera vidare till ingenjör vid någon yrkeshögskola? Högskolan på Åland är då ett tänkbart alternativ med utbildning till övermaskinmästare och ingenjör inom maskinteknik. Högskolestudier inom teknikområdet i Sverige kräver kompletterande studier.

 

 

I studierna till vaktmaskinmästare ingår:

  • Navigation
  • Fartygsmaskinteknik
  • Säkerhets- och skyddsutbildning
  • Fartygsmaskinteknik på operativ nivå
  • Sjömanskap och ledarskap
  • El- och automationsteknik på operativ nivå
  • Service- och underhåll på operativ nivå